Zverejnené: 27.05.2024

Jim Rogers


Americký investor a spoluzakladateľ hedgeového fondu Quantum Fund spolu s Georgeom Sorosom, známy svojimi investíciami do komodít a globálnych trhov. Po pôsobení v armáde začal pracovať na Wall Street. Spoluzaložil Quantum Fund, globálne investičné partnerstvo. Počas nasledujúcich desiatich rokov portfólio získalo viac ako 4 000 percent, zatiaľ čo index S&P vzrástol o necelých 50 percent. Rogers sa potom rozhodol odísť do dôchodku, naďalej spravoval svoje vlastné portfólio a pôsobil ako profesor financií na Columbia University Graduate School of Business a ako moderátor Dreyfusovho okrúhleho stola.

V rokoch 1990-92 si Jim Rogers splnil svoj životný sen: na motorke 100 000 míľ naprieč šiestimi kontinentmi, vďaka čomu sa dostal do Guinessovej knihy rekordov. Ako súkromný investor neustále analyzoval krajiny, cez ktoré cestoval za investičnými nápadmi.

Jeho kniha Horúce komodity: Ako môže niekto investovať ziskovo na najlepšom trhu sveta  bola vydaná v roku 2004. Ďalšia z jeho kníh A Bull in China opisuje jeho skúsenosti v Číne, ako aj zmeny a príležitosti, ktoré tam boli. V septembri 2022 Jim Rogers hovoril pre Forks Daily o korekcii trhu a jeho názoroch na blockchain a krypto aktíva.


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách